Proiect: Realizarea de lapte materie primă și produse lactate de capră îmbogățite în acizi grași polinesaturați, folosind ingrediente locale
CAPRIPLUS
Balteni, Contesti, judetul Dambovita – Noiembrie 2016
Parteneriatul
- Coordonator: CONŢEŞTI AGRICULTURĂ-INDUSTRIE-COMERŢ S.R.L. – CAIC
- Partener 1: INSTITUTUL NATIONAL DE CERCETARE-DEZVOLTARE PENTRU BIOLOGIE SI NUTRITIE ANIMALA – IBNA BALOTESTI
- Partener 2: UNIVERSITATEA DE STIINTE AGRONOMICE SI MEDICINA VETERINARA – USAMV Bucuresti
Despre proiect, pe scurt
- Durata: 24 luni
- Perioada de implementare: 6.10.2016 – 28.09.2018
- Valoare proiect: 1.177.041 lei din care 960.041lei bugetul de stat si 217.000lei cofinantare CAIC
- Finantare: Unitatea Executiva pentru Finantarea Invatamantului Superior, a Cercetarii, Dezvoltarii si Inovarii – UEFISCDI
- Rezumat: Proiectul vizează concretizarea cercetărilor anterioare, orientate spre manipularea profilului de acizi grași din lapte, prin dezvoltarea de produse lactate premium pe bază de lapte de capră (îmbogățite natural în acizi grași polinesaturați) în cadrul fermei zootehnice a CAIC, care conduce proiectul. Aceste produse premium apar pe o piață practic neocupată, în care cerința la nivel național și la export este neacoperită, și se adresează unui segment de piață deja obișnuit cu produse premium. Proiectul vizează modificarea profilului de acizi grași din laptele de capră folosind strategii de furajare bazate pe ingrediente furajere locale, la care există premisele că pot servi acestui scop.
Obiectivele proiectului incadrate in cele enuntate in programul de finantare
- Obiectivul 1: obținerea, înainte de finalizarea proiectului, de produse lactate noi/îmbunătățite față de cele existente pe piață
- Obiectivul 2: activități de cercetare industrială și de inovare consistente, derulate de către agentul economic
- Obiectivul 3: transferul de cunoaștere dinspre organizațiile de cercetare către agentul economic
- Obiectivul 3: creșterea eficienței economice prin inovare, cu 5-10%.
Pliant proiect CAPRIPLUS
Afis proiect CAPRIPLUS
Proiectul CAPRIPLUS (contract 26 PTE/2016)
“Realizarea de lapte materie primă și produse lactate de capră îmbogățite în acizi grași polinesaturați, folosind ingrediente locale”
REZUMATUL PUBLICABIL
În cadrul proiectului au fost validate în condiții practice, de producție zootehnică, patru strategii de furajare, bazate pe folosirea unor ingrediente furajere locale, care au condus la obținerea de lapte materie primă / produse lactate premium.
Acestea se caracterizează printr-o mai bună calitate a grăsimii, în sensul unui profil de acizi grași mai favorabil sănătății consumatorului. Cele patru strategii de furajare au condus la modificări nesemnificative ale nivelului producției de lapte și a compoziției proximale a acestuia (proteină, grăsime, lactoză), dar au indus creșterea proporției relative a acizilor grași polinesaturați (printre care CLA), scăderea acizilor grași saturați și ameliorarea raportului omega 3 / omega 6.
Aceste strategii de furajare nu atrag costuri suplimentare semnificative și sunt ușor de înțeles și de implementat; necesită în schimb asigurarea unor stocuri suficiente de ingrediente furajere specifice și adaptarea modului de comercializare a laptelui si produselor lactate.